Vannacht komen al je wensen uit

Vallende sterren, je hebt er vast wel eens van gehoord. Zie je er een, dan mag je een wens doen. Je moet normaal gesproken wel erg veel geluk hebben om zo’n glinsterende streep in de lucht te spotten. Maar vannacht is het weer zover: de Perseïden komen eraan. Wil je weten wat dat zijn, waardoor dit natuurfenomeen ontstaat en hoe je de meeste kans hebt om er iets van mee te krijgen? Lees dan snel verder! 😊

Elk jaar halverwege augustus kan je midden in de nacht bij heldere hemel omhoog kijken en om de paar minuten een ‘ster zien vallen’. Maar wist je dat dit eigenlijk helemaal geen sterren zijn? De Perseïden zijn meteoroïden, wat niets meer betekent dan stofdeeltjes of stukjes steen die door de ruimte zweven. In het geval van de Perseïden zweven ze echter niet doelloos door het heelal, maar volgen ze nog een bepaalde baan. Die baan is van de komeet waarvan de deeltjes afkomstig zijn: er wordt aangenomen dat dit de komeet Swift-Tuttle is (leuke naam hè?). Kometen zijn kleine hemellichamen die rond een ster (in dit geval onze zon) draaien, en waarschijnlijk stammen uit de tijd van de vorming van ons zonnestelsel. Swift-Tuttle is één van de grootste kometen die we kennen.

Dat streepje licht dat je ziet, dat ontstaat doordat op ongeveer 80 tot 100 kilometer hoogte een meteoroïde met ongelooflijke snelheid (tientallen kilometers per seconde, daar kan Max Verstappen niet aan tippen) in onze atmosfeer terecht komt. Die atmosfeer remt de meteoroïde af, waarbij enorm veel wrijving ontstaat. Deze wrijving zorgt ervoor dat de meteoroïde helemaal uiteen wordt getrokken en zo als het ware verdwijnt. De lucht rondom de vallende meteoroïde licht op door de grote wrijvingskrachten, en daardoor lijkt het alsof er een ster uit de hemel valt. Zelfs een deeltje ter grootte van een doperwtje kan dit effect al geven. Je zit vannacht dus te kijken naar stukjes universum die definitief tot hun einde komen, na miljarden jaren rondgezweefd te hebben in het oneindige. Ontzettend gaaf, toch? Je bent helaas niet de enige die kan zeggen dat je dit hebt mogen meemaken, want de Perseïdenzwerm is ontzettend stabiel en komt elk jaar terug; vele mensen gingen je dus al voor.

Goed, nu weet je hoe dit prachtige fenomeen ontstaat. Waarschijnlijk wil je zelf ook gaan kijken vannacht. De beste tip daarvoor is om geduld te hebben. Ga niet om 22:00 naar buiten en om 22:15 weer naar binnen als je niks gezien hebt. Hoe later in de nacht, hoe meer je kan zien. Blijf goed kijken, want de lichtstreep is maar ongeveer één seconde te zien. Zorg dat je op een plek zit waar zo min mogelijk licht is, dan vallen ze meer op. Je kan gewoon op een open plek zitten en hoeft niet bang te zijn dat je straks bekogeld wordt met vallende stenen: een meteoriet valt alleen neer wanneer de meteoroïde te groot is om compleet te verdampen (wat bijna nooit het geval is), maar de Perseïden bestaan alleen uit stof- en gruisdeeltjes. Pak er dus een kleedje bij en een hoopje vrienden, lekker eten en drinken en maak er een bijzondere nacht van! Dat ga ik in ieder geval wel doen. Mis je het vannacht, niet getreurd: over een jaar heb je gewoon nog een kans (en het jaar daarna, en het jaar daarna, en het jaar dáárna…😉).