Simon vs. the Homo Sapiens Agenda 📚

Daan en ik zijn allebei enorme boekenwurmen. Onze boekenkasten puilen uit en de “to read” stapels worden steeds hoger. Zo af en toe lezen we hier een boek van uit en we willen onze mening daarover graag met jullie delen! Deze keer: Simon vs. the Homo Sapiens Agenda, van Becky Albertalli.

Titel: Simon vs. the Homo Sapiens Agenda
Auteur: Becky Albertalli
Pagina’s: 216
Genre: Young Adult
Beoordeling: ⭐⭐⭐⭐

Simon Spier is zestien jaar, is geobsedeerd door Oreo’s en zit volledig in de kast, behalve voor één persoon: de mysterieuze Blue. Wie Blue is en hoe hij eruit ziet weten Simon en jij als lezer niet. Je weet alleen dat ze via emails contact hebben. Blue is de rots in de branding voor Simon. Tientallen emails sturen ze heen en weer, waardoor ze elkaar zo gaan vertrouwen en bewonderen dat ze verliefd op elkaar worden. Ondanks dat ze elkaar nog nooit hebben ontmoet en zelfs elkaars echte naam niet weten (Simon gaat in de emails als Jacques door het leven), fantaseren ze over het hebben van een relatie met elkaar. Ze worstelen samen met de vraag wanneer, hoe, waar en vooral waarom ze uit de kast moeten komen. Ze ondersteunen elkaar bij alles en willen het liefst hun eigen veilige bubbel niet uit. Toch zal dat op een gegeven moment moeten, maar wanneer dat moment is blijft lang onduidelijk.

Ondertussen leef je mee met alles wat Simon doet. Zo wordt hij geblackmaild door Martin: Simon moet zijn vriendschap met Abby op het spel zetten om te zorgen dat zijn grootste nachtmerrie – bekendheid van het feit dat hij op jongens valt – geen werkelijkheid wordt. Het leven van Simon wordt steeds ingewikkelder; hij raakt helemaal in zichzelf gekeerd, piekert over zijn coming-out en snapt niet waarom hij zijn seksualiteit überhaupt moet verantwoorden (waar hij helemaal gelijk in heeft natuurlijk!). En alsof dat allemaal nog niet genoeg is moet hij keihard werken om te schitteren in de theaterproductie Oliver van zijn school terwijl hij erachter probeert te komen wie Blue zou kunnen zijn. Ergens aan het einde van het boek kruisen de paden van Simon en Blue, maar niet na de nodige problemen.

Dit is een echt feel good-boek, als je het mij vraagt. De verhaallijn is duidelijk en ondanks het soms moeilijke onderwerp wordt er toch luchtig over geschreven. Er zit veel humor in en de emoties zijn goed van de personages af te lezen. Vriendschappen en liefdes zijn realistisch beschreven, want die gaan helaas niet altijd over rozen. Zoetsappigheid kom je dan ook vrijwel niet tegen in dit boek. Je gaat echt van Simon en zijn vrienden houden, terwijl ze zeker niet perfect zijn. Ze maken allemaal fouten, en dat is oké; juist daarom is dit zo’n fijn boek. Stiekem ben ik zelf ook een klein beetje verliefd geworden op Simon. Daarnaast is het ook nog eens geschreven in een stijl die erg lekker leest voor onze generatie; zo gaat Simon met Halloween verkleed als een dementor uit Harry Potter, en kijkt hij met zijn vrienden naar Doctor Who. En oja, zijn hond heet Bieber.
Wat nog eens extra leuk is, is dat er een filmproductie van komt! In maart 2017 zijn de opnames begonnen door filmproducent FOX (bekend van The Fault in Our Stars).
Een tof feitje is dat wanneer je dit boek bestelt op internet, je niet weet welke kleur kaft je krijgt; er is een blauwe versie en een rode. Dit ondersteunt een boodschap die het boek ook al meegeeft, namelijk dat het innerlijk belangrijker is dan het uiterlijk en dat diversiteit juist mooi is.

Kortom; 4 van de 5 sterren, want ik vond het een erg goed en grappig boek, met een waardevolle boodschap. Je wordt helemaal meegesleept in het “Blue-mysterie”. Het enige minpuntje is dat ik soms met vragen bleef zitten die niet meer beantwoord werden (maar dat is misschien ook juist wel goed, zo wordt je eigen fantasie extra geprikkeld). Ik zou hem in ieder geval zeker aanraden, en ben nu al benieuwd naar de film!

Liefs,
Laura