Help de oceaan met #take3forthesea

Plastic is niet meer weg te denken uit onze maatschappij, het is het ideale verpakkingsmateriaal: goedkoop, stevig en makkelijk te produceren. Zó ideaal zelfs dat we in de laatste 10 jaar meer plastic hebben geproduceerd dan tijdens de hele vorige eeuw. Wat inmiddels iedereen wel weet is dat het ook goed te recyclen is, toch? Door je plastic afval op de juiste manier weg te gooien kan het uiteindelijk weer nieuw leven worden ingeblazen. Helaas gebeurt dit lang niet altijd.

Dat we nog een lange weg te gaan hebben wordt pijnlijk duidelijk wanneer je een stukje over het strand loopt: onze oceanen zijn langzaam aan het veranderen in drijvende vuilnisbelten. Een groot deel van de mensen gooit hun afval klakkeloos op straat, uit het raam of laat het achter wanneer ze een dagje strand achter de rug hebben. Het kost blijkbaar te veel moeite om even naar een afvalbak te lopen. Misschien maak je jezelf hier ook wel eens schuldig aan, maar zou je dat nog steeds doen als je wist dat de mensheid er met z’n allen voor zorgt dat er jaarlijks meer dan 8 miljoen ton plastic in de oceaan terecht komt?

Bron: Pexels

Je zou bijna denken dat het niemand wat boeit wat er met de aarde gebeurt. Als er niks verandert zijn de gevolgen namelijk niet te overzien: in 2050 zal er zich meer plastic in de oceanen bevinden dan rondzwemmende vissen. Grotere waterdieren denken dat plastic zakjes kwallen zijn die ze kunnen opeten en raken erin verstrikt. Plankton neemt afvalstoffen op, vis eet plankton, en zo komen giftige stoffen weer in onze voedselketen terecht. Kortom: het hele ecosysteem gaat naar de maan, en dit zal een grotere impact hebben dan de meeste mensen waarschijnlijk denken. Want wist je dat 70% van de zuurstof die jij inademt wordt geproduceerd door waterplanten? En dat 30% van de koolstofdioxide die wij met z’n allen produceren, wordt geabsorbeerd door de oceaan? We hebben de oceanen nodig. 

Waarschijnlijk denk je nu: ja, leuk en aardig allemaal, maar ik kan in mijn eentje toch niks veranderen. Well, you’re wrong. Als iedereen dat maar blijft denken gebeurt er inderdaad niks. Probeer er eens vanaf de andere kant naar te kijken: wat kan je wél doen? Zo zijn de initiatiefnemers van #take3forthesea dan ook op hun idee gekomen. Als iedereen nou eens 3 stukken plastic/afval meeneemt na een bezoekje aan het strand (of bos, of park, of bij het uitlaten van je hond, of… nouja, eigenlijk overal) zou het al een groot verschil maken. Maar dan moet je het wel doen. Want niets doen heeft sowieso geen effect. Inmiddels staat bij hen de teller van Instagramposts met de hashtag #take3forthesea al op bijna 38.000. En dat zijn alleen nog maar de mensen die het met anderen delen. Het lijkt een klein initiatief maar hiermee zijn dus al ruim 100.000 stukken plastic ‘gered’ van een eeuwig leven in de zee.

Ik daag je uit om het ook een keer te doen. Ga naar het strand en neem 3 stukken afval mee. Of ga meteen all the way en ruim al het zwerfafval op wat je tegenkomt. Doe het op jouw manier, maar doe iets goeds. Be the change you wish to see in the world (heel cliché, maar hier wel van toepassing). Wie weet zien anderen het je doen en raken ze zelf ook geïnspireerd!

Liefs,
Laura

PS: Wil je meer over dit onderwerp weten, kijk dan even naar de documentaires Mission Blue en A Plastic Ocean, allebei te vinden op Netflix. En heb jij nog meer goede tips/ideeën, deel ze dan in de comments. Alle beetjes helpen!