Bijles geven: het ideale studentenbaantje

Het klinkt erg aantrekkelijk: drie keer het minimumloon verdienen per uur, lekker in een vertrouwde omgeving werken, je eigen tijd inplannen, geen baas die je op je vingers tikt wanneer je iets fout doet en ondertussen ook nog eens je kennis bijspijkeren. Geloof ons maar: bijles geven is het ideale studentenbaantje. We doen het niet voor niets allebei. Als je gezegend bent met een goed stel hersenen en (nog belangrijker!) een natuurtalent voor dingen uitleggen, dan zou dit zomaar een uitgelezen kans voor je kunnen zijn. Maar beginnen met bijles geven is ook best een stap, dus lees hier meer over het waarom, hoe, waar en wat, en natuurlijk ook hoeveel het nu eigenlijk verdient.

Waarom bijles geven?
Heel veel scholieren (van welk niveau dan ook) hebben wat extra hulp nodig bij hun schoolwerk. Soms omdat ze niet weten hoe ze het leren voor bepaalde toetsen moeten aanpakken, of juist omdat ze de stof van hun huiswerk gewoon echt niet goed snappen. In beide gevallen kan de docent zo’n leerling vaak niet op de juiste manier helpen vanwege een gebrek aan tijd en omdat er ook nog zo’n twintig tot dertig andere leerlingen in de klas zitten. Een bijlesdocent is dan een geschikte oplossing. Jij komt als bijlesdocent bijvoorbeeld elke week één of twee uurtjes even helpen met het huiswerk, zodat de leerling beter in de stof zit en het op een andere manier uitgelegd krijgt, wat vaak al wonderen doet voor de cijfers.

Een belangrijke vraag… hoeveel verdient het?
Als bijlesdocent verdien je meestal tussen de €10,- en €15,- per uur. Dit hangt er vanaf of je bij een bijlesbureau zit die leerlingen aan je koppelt (dan verdienen zij er ook wat aan en jij dus iets minder, meestal €10,-) of dat je zelf je bijlessen regelt: dan kan je de prijs natuurlijk zo hoog maken als je zelf wilt. Wees daar wel voorzichtig mee, want als je het té duur maakt krijg je natuurlijk nooit een leerling 😉 . Wij geven zelf bijles via StudentsPlus (en verdienen daar dus €10,- per uur mee) en daarnaast ook nog particulier, voor zo’n  €15,- per uur. Geef je meerdere bijlessen per week, dan kan dit bedrag dus best hoog oplopen, terwijl het relatief weinig tijd kost.

Hoe kom je aan een bijlesleerling?
Als je bij een online bijlesbureau staat aangemeld dan moet je afwachten tot je een leerling aangeboden krijgt. Je mag dan zelf weten of je dit aanbod accepteert of niet. Om je kansen te vergroten om bijles te geven kan je daarnaast nog bijvoorbeeld briefjes ophangen in de supermarkt, een oproepje zetten op Marktplaats/Facebook/Twitter/wat dan ook, of de plaatselijke middelbare scholen inlichten. En als je het een beetje goed doet gaat het mond-tot-mond balletje over het algemeen vanzelf rollen en komen de leerlingen (of vooral hun ouders) vanzelf naar je toe.

Waar moet je bijles geven?
Dat mag je helemaal zelf weten! Je kan samen met je leerling overleggen waar je het wil doen. Laura geeft bijvoorbeeld altijd bijles bij haar leerling thuis (het helpt dat ze daar twee lieve katten hebben), terwijl Daniëlle het afwisselt en de leerling ook naar haar laat komen als deze dat prettig vindt. Eventueel kan je ook afspreken in bijvoorbeeld een bibliotheek of andere plaats waar je zonder al te veel storingsfactoren een rustige bijles kunt geven.

Welke bijlesbureaus kan ik gebruiken?
Om het iets makkelijker voor je te maken hebben we een aantal veelgebruikte bijlesbureaus voor studenten op een rijtje gezet. Zelf maken wij gebruik van StudentsPlus, maar er zijn natuurlijk nog veel meer.

www.studentsplus.nl
www.bijlesnetwerk.nl
www.bijleshuis.nl
www.debijlesstudent.com

Kwaliteiten
Ten slotte is het belangrijk om te weten welke kwaliteiten je moet hebben als bijlesdocent. Het is namelijk niet voor iedereen weggelegd. Je moet goed kunnen uitleggen en nog wel redelijk wat weten van de leerstof van de middelbare school, op zijn minst van de vakken die je geeft. Daarnaast is het ook wel handig als je een beetje met kinderen om kan gaan. Dit hoeft echt niet van het niveautje pabostudent te zijn – ik (Laura) ben nogal socially awkward met kinderen, maar zelfs mij lukt het. Het belangrijkste is dat je gewoon rustig wat kan uitleggen en niet boos wordt wanneer ze iets niet snappen. Tenslotte moet je een beetje flexibel zijn, want kinderen hebben vaak een druk leven en zullen niet elke week op hetzelfde moment kunnen afspreken, dit is iets waar je rekening mee moet houden.

Kortom: bijles geven is echt een van de chillste baantjes die je kan hebben als student. Spreekt dit je aan, maar twijfel je nog? Niet geschoten is altijd mis! Als het toch niet voor je weggelegd blijkt te zijn dan heb je het in ieder geval geprobeerd, toch?