1e Utrecht Canal Pride 🏳️‍🌈

Zaterdag 17 juni werd de allereerste Canal Pride in Utrecht georganiseerd. Omdat dit de stad is waar de helft van ons studeert (lees: Laura), en het gewoon supertof is om de eerste editie van zo’n belangrijk evenement mee te maken, zijn wij daar natuurlijk samen heen geweest! 

Na weggestuurd te zijn van de werf waar we eerst op zaten, op nog geen 200 meter van de Dom, vonden we na even lopen een prachtige zitplaats. Eerste rang, beneden op een werf bij de Smeestraat: zo dichtbij het water dat je het zweet van al die dansende lijven bijna kon ruiken. Toen we daar eenmaal gesetteld waren begon het feest. Zesentwintig kleurig versierde boten met hordes dansende, zingende en de liefde vierende mensen erop. Van gay tot transseksueel tot polyamoreus: ieder labeltje (en alles wat daar tussenin valt) was wel ergens te spotten.


Op de boten stonden bekende namen als Stichting PANN, het COC Midden-Nederland en natuurlijk – het is immers de grote broer van dit evenement – Stichting Amsterdam Gay Pride. Maar wat erg leuk was om te zien was dat er ook een groot aantal veel minder bekende namen voorbij kwamen zoals Vrienden steunen Vrienden, Jonge Utrechtenaers (een vereniging voor LGBT-jongeren in en rondom Utrecht) en wat ik zelf het tofste vond: U.H.S.V. Anteros, de LGBT-studentenvereniging van Utrecht.


Ondertussen spotten we samen overal knappe vrouwen (en zo af en toe een knappe man) en lieve stelletjes. Het leuke aan deze Pride was, in tegenstelling tot in Amsterdam, dat je echt contact had met de mensen op de boot. Dit kwam enerzijds doordat we zo ontzettend dichtbij zaten en anderzijds doordat het nog erg kleinschalig was, omdat het pas de eerste keer was. Zo zag iemand op een boot ons samen zitten en hij gaf ons een knipoog en een duim. Het voelde echt alsof iedereen samen één was. Geen oordelen en geen haat, alleen maar heel veel blijdschap en liefde.

Voor de liefhebbers ging het feest na de botenparade nog door op straat met de Pride Street Party in de roze hotspot van Utrecht, en op Rubber XL, de officiële afterparty van de Pride. Wij zijn daar zelf niet heen geweest, Orange is the New Black trok ons toch net meer aan 😉

Al met al was het een erg leuke dag en is het duidelijk geworden dat de LGBT-gemeenschap ook in Utrecht erg aanwezig en trots is (wat ook zeker mag, want het waren allemaal prachtige mensen). We hebben ervan genoten en zullen volgend jaar zeker weer gaan!

It always seemed to me a bit pointless to disapprove of homosexuality. It’s like disapproving of rain.
– Francis Maude